Sprawni w pracy ON
Napisano 11 maj 2005 - 11:05
http://www.niepelnos..._w_pracy_01.mpg
beznadziejna
http://www.niepelnos..._w_pracy_02.mpg
nawet fajna
Dla tych ktorzy nie wiedzia jak sciagnac podpowiadam ze nalezy zaznaczyc link prawym przyciskiem myszy i kliknac napis "zapisz element docelowy jako..." i klinac "zapisz"
Wypowiedzcie sie
Napisano 11 maj 2005 - 11:46
Napisano 11 maj 2005 - 13:46
Napisano 11 maj 2005 - 13:53
#5 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 11 maj 2005 - 15:02
nie sadze zeby pracodawca zatrudnim menagera bez nogi i reki i to jest glupie w tej reklamie nr 1
no ale właśnie o to chyba w tej reklamie chodzi, bo pokazują, że taka osoba mimo lepszych kwalifikacji od pozostałych ma mimo wszystko zerowe szanse na zatrudnienie. I z taką dyskryminacją chcą walczyć.
Byłoby dobrze jak napisała Mała pokazać, że to że ktoś jest ON, nie musi być równoznaczne z gorszą jakością pracy, jaką wykonuje w stosunku do OP. Tylko jak to pokazać w kilkusekundowych spotach ? Zresztą czy to by naprawdę przekonało pracodawcę ? Ja mam wątpliwości
Napisano 11 maj 2005 - 16:19
Napisano 12 maj 2005 - 07:20
no dobrze ale jak sobie wyobrazacie osobe ktora ma wsplpracowac z klientami a nie ma reki ani nogi ? przeciez taka osoba ma reprezentowac firme wiec musi jakas wygladac. :shock:
Wyglądać... A może ktoś wie jak to wygląda za granicą? Może jednak takie osoby są i wcale nie byłabym tym faktem zdziwiona.Poza tym czy brak ręki lub nogi aż tak bardzo rzutuje...Elegancko,schludnie ubrany aż tak bardzo się różni? U nas w Polsce tak a może ktoś z Was wie jakto wygląda w innych krajach?
#8 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 12 maj 2005 - 09:12
no dobrze ale jak sobie wyobrazacie osobe ktora ma wsplpracowac z klientami a nie ma reki ani nogi ? przeciez taka osoba ma reprezentowac firme wiec musi jakas wygladac. :shock:
no jakoś napewno wygląda . A tak poważnie, to ten problem chyba zawsze był, jest i będzie i nie tylko ON mają z tym jak sądzę problemy, bo jeśli na spotkanie w sprawie pracy przyjdą 2 osoby, z których jedna będzie przysłowiową blond pięknością a tej drugiej natura nie obdarzyła urodą, to oczywiste jest, że większe szanse będzie mieć ta pierwsza. Tego nie zmienią pewnie zadne przepisy ani kampanie. Taka już jest ludzka natura. Z drugiej strony Jacku ja sobie mimo wszystko jestem w stanie wyobrazić osobę bez nogi i ręki jako menadzera firmy i myslę, że przynajmniej w pewnym środowisku, branży zawodowej itp mógłby być to nawet atut. Np. w firmie zajmującej się typową problematyką ON. Taka osoba moglaby wzbudzić wręcz zaufanie swoich klientów. Poza tym zatrudnienie takiej osoby na takim stanowisku może świadczyć o tolerancji i braku dyskryminacji pracodawcy, otwarciu itp. Niekoniecznie musi to "psuć wizerunek firmy" - to raczej kwestia spojrzenia na to z odpowiedniej strony. Oczywiście nie ma co oczekiwać, że niepełnosprawność może być w ten sposób postrzegana przez wszystkich, ale jak sądzę, są na tym świecie również tacy, którzy potrafią dostrzec również pewne korzyści z takiej sytuacji. Może dobrze byłoby, gdyyby chociaż ON sami siebie przestali dyskryminować i postrzegać jako niezdolnych do "reprezentacji" czy pokazywania się. Wystarczy chyba, że musimy o tych przekonywać innych.
Takie jednoznaczne twierdzenie Jacku, że sytuacja taka jest niemożliwa, skojarzyła mi się trochę z ostatnią "interwencją" pani Środy i oburzeniem wywołanym dyskryminacją kobiet w reklamach. Wydaje mi się, że czasami sami stwarzamy sobie niepotrzebne problemy i zamiast pewne rzeczy potraktować z przymróżeniem oka doszukujemy się w nich bóg wie czego.
Napisano 15 maj 2005 - 07:19
Napisano 25 maj 2005 - 15:34
Napisano 25 maj 2005 - 16:20
Napisano 25 maj 2005 - 16:47
Napisano 25 maj 2005 - 17:50
#14 Gość_Karina_*
Napisano 20 lipiec 2005 - 11:08
Wszelkie kampanie, gale, obchody (itp. wydarzenia) promujące ON i chęć pomocy im są bardzo modne ostatnio w Polsce. Dobrze, że zaczyna się głośno mówić o ON i ich problemach, ale szkoda, że przeważnie nie wynika z nich nic konkretnego i namacalnego dla samych niepełnosprawnych :twisted: Gdy gasną jupitery nadal pozostaje on sam ze swoimi problemami, marną rentą, nieustannie nadal poszukujac pracy...... :twisted:
Napisano 20 lipiec 2005 - 11:20
a pracodawcy nie bedacy zpch niechetnie zatrudniaja ON bo jakby nie patrzec ON ma mniejsze mozliwosci i wieksze ograniczenia niz OS - szczegolnie osoby ze znaczna niepelnosprawnoscia - wiec nie ma co sie dziwic pracodawcom
chyba ze sie trafi na "spolecznika" sklonnego do dobrych uczynkow
ale jest rozwiazanie: przekwalifikowanie zawodowe. mozemy uztskac zawod/umiejetnosci ktore pomoga nam znalezc zatrudnienie
i nie zapominajmy ze bezrobocie nie dotyczy jedynie ON ... OS tez maja ten problem
#16 Gość_Karina_*
Napisano 20 lipiec 2005 - 13:28
Niestety i żadne to pocieszenie :twisted:i nie zapominajmy ze bezrobocie nie dotyczy jedynie ON ... OS tez maja ten problem
Napisano 19 sierpień 2005 - 09:14
Napisano 28 sierpień 2005 - 18:30
we wtorek (26 sierpnia 2005)tygodniu poszedlem do MCDonald'a na Modlinska 39 lub 29 i rozmawialem z Panem Jaroslawem Kilukiem, personalnym,
zatrudnione tam ON robia wszystkie fazy produkcji czyli obsluguja klientow, przygotowuja pozywienie, sprzataja zaplecze i miejsca gdzie siedza klienci,
ze wzgledu na moj stan zdrowia umowilismy sie ze moge bracowac tylko w pozycji siedzacej na "Drajwie" czyli na przyjnowaniu zamowien od klientow zmotoryzowanych,
Pan Jarosław mial do mnie zadzwonic za dwa dni czyli w czwartek (28 sierpnia 2005)
do tej chwili nie mam od niego odpowiedzi, jade na Modlinska w poniedzialek aby sie dowiedziec szczegolow
Jan Chrapek
Napisano 31 sierpień 2005 - 08:52
jade na Modlinska w poniedzialek aby sie dowiedziec szczegolow
witam
na Modlinska zadzwonilem wczoraj czyli we wtorek i Pan Jaroslaw powiedzial ze znalazl inna osobe ON ktora mu bardziej odpowiada.
Jan Chrapek
#20 Gość_Karina_*
Napisano 31 sierpień 2005 - 09:55
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych