Przepis na śniadanie, trochę inaczej.
Będziemy potrzebować:
- Patelnię 28cm z pokrywką
- Paczkę tortilli (te z Biedronki idealnie pasują do patelni)
- 150-200g startego sera (najlepiej mozzarella, ale zwykły żółty ser też się nada)
- 2 pomidory
- 3 jajka
- pęczek szczypiorku
- wędlinę w plastrach
- odrobinę masła
Przygotowanie:
- jajka wbijamy do szklanki, dodajemy pieprz sól, mieszamy trzepaczką, żeby rozprowadzić przyprawy
- pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry (nie mogą być zbyt grube)
- szczypiorek posiekać
- smarujemy zimną patelnię masłem, na to wylewamy połowę masy jajecznej
- włączmy płomień pod patelnią na minimum i układamy po kolei:
-tortillę
-odrobinę sera
-pomidory
-ser
-tortillę
-ser
-wędlinę
-ser
-szczypiorek
-tortillę
-ser
-wędlinę
-ser
-pomidory
-szczypiorek
-ser
-tortillę
-na to wylewamy resztę jajek
Uwaga: ser będzie działał jak klej, który utrzyma torcik w całości podczas przewracania
- zwiększamy płomień pod patelnią, przykrywamy pokrywką i smażymy 5 minut, później obracamy całość (to najtrudniejsza część,można to zrobić przy pomocy pokrywki do obracania omletów, ja używam dwóch łopatek) i smażymy z drugiej strony następne 5 minut.
- po zdjęciu z patelni, kroimy torcik na kawałki i podajemy
Oto efekt: